Handige toetsen – tabbladen en vensters

Als ik op een Chromebook werk probeer ik altijd zo min mogelijk de muis of het touchpad te gebruiken. Voor veel voorkomende taken zijn er vaak sneltoetsen (“keyboard shortcuts”) en die besparen me veel tijd. In dit blog bespreek ik een paar sneltoetsen die ik zelf veel gebruik bij het werken met tabbladen en vensters.
In het begin kost het werken met sneltoetsen soms even tijd omdat de toetscombinaties geleerd moeten worden. Maar zodra het een automatisme wordt merk je dat handelingen die je vaak uitvoert opeens veel sneller gaan.

Wat is het verschil tussen vensters en tabbladen?
Voordat internetbrowsers met tabbladen gingen werken werd elke webpagina geopend in een nieuw venster. Een venster is te vergelijken met een apart programma, zoals je bijvoorbeeld op een Windows-computer een tekstverwerker en een tekenprogramma kunt openen waar je vervolgens tussen kan wisselen.
Als er veel geopende vensters zijn kan dat erg verwarrend werken en daarom werd het mogelijk om in één venster van de internetbrowser meerdere webpagina’s te openen. Die webpagina’s staan binnen het venster op verschillende tabbladen.
Een te groot aantal tabbladen openen in één venster is ook weer onoverzichtelijk en daarom is het mogelijk om meerdere vensters te openen met daarin elk weer meerdere tabbladen.

Meerder tabbladen in één venster

Sneltoetsen voor tabbladen

 • Control + T
  Druk eerst Control in, houd die vast en druk dan op T.
  Hiermee open je een nieuw, leeg tabblad. Zodra het tabblad geopend is wordt direct de adresbalk actief. Je kan hierin het adres van een website typen of een zoekopdracht gevolgd door <Enter>. Zelf gebruik ik nooit de zoektoets op het toetsenbord van een Chromebook maar voer ik altijd een zoekopdracht op een nieuw, leeg tabblad in.

 • Control + Tab
  Druk eerst Control in, houd die vast en druk dan op Tab.
  Hiermee wissel je tussen de tabbladen die je in een venster hebt geopend. Elke keer dat je op Tab drukt ga je een tabblad verder naar rechts. Na het laatste tabblad kom je weer bij het eerste aan de linkerkant terecht.
  Tip: met Control + Shift + Tab kan er naar links worden ‘gebladerd’.

 • Control + W
  Druk eerst Control in, houd die vast en druk dan op W.
  Hiermee sluit je het tabblad dat actief (zichtbaar) is.

Sneltoetsen voor vensters

 • Control + N
  Druk eerst Control in, houd die vast en druk dan op N.
  Hiermee open je een nieuw venster met daarin één leeg tabblad. Handig als je al veel tabbladen hebt geopend en even met iets nieuws aan de slag gaat.
  Tip: met Control + Shift + N wordt een nieuw incognitovenster geopend.

 • Alt + Tab
  Druk eerst Alt in, houd die vast en druk dan op Tab.
  Hiermee wissel je tussen verschillende vensters. Door kort op Alt + Tab te drukken wordt er gewisseld met het voorlaatste actieve venster. Als de Alt-toets niet wordt losgelaten nadat er op Tab is gedrukt verschijnt er een overzicht van alle vensters. Door vaker op Tab te drukken kan het juiste venster worden geselecteerd. Als de Alt-toets nu wordt losgelaten wordt het gekozen venster actief.


 • Control + Shift + W
  Druk eerst Control en Shift tegelijk in, houd die beide vast en druk dan op W.
  Hiermee sluit je het venster dat actief (zichtbaar) is.
  Let op! Alle tabbladen van dit venster worden dan ook gesloten!

Overzicht van sneltoetsen
Er zijn nog veel meer sneltoetsen voor Chromebooks. Op de website van Google is er een overzicht te vinden. Er is zelfs een sneltoets om de sneltoetsen weer te geven 😉
Druk op een Chromebook maar eens de combinatie Control + Alt + / (slash) in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *