Een screenshot maken

Soms ben je bezig op een Chromebook en wil je even een afbeelding van het scherm maken: een screenshot. Laatst kwam ik het tegen toen kinderen van mijn groep op een website virtueel een bouwsel met blokken moesten maken. Er was geen mogelijkheid om dit op te slaan dus moest er een afbeelding van worden opgeslagen om het resultaat te laten zien.

Gelukkig is er een handige toetscombinatie voor het maken van een screenshot. Druk op de toets Control <ctrl> en houd die ingedrukt.
Druk, terwijl de Controltoets nog ingedrukt is, op de toets met het rechthoekje en de 2 streepjes ernaast die bovenaan het toetsenbord zit.


Op het toetsenbord ziet dat er dus zo uit.

Er wordt nu een screenshot gemaakt die in de map Downloads wordt opgeslagen. Rechtsonder in beeld verschijnt daarvan een melding.

Als je de afbeelding direct wil kunnen plakken vanaf het klembord, bijvoorbeeld in een document, klik je op KOPIËREN NAAR KLEMBORD.
Klik je op Weergeven in map dan opent de map Downloads en zie je de screenshot met in de naam altijd de datum en de tijd.

Een deel van het scherm opslaan

Het is ook mogelijk om een deel van het scherm als screenshot op te slaan. Druk daarvoor niet alleen op Control maar ook op Shift. Houd beide toetsen ingedrukt en druk dan op de toets met het rechthoekje en de 2 streepjes.

Dus zo:

Het scherm wordt nu een beetje grijs. Klik nu met de muis of het touchpad en houd de muisknop ingedrukt. Sleep de muis om een rechthoek te maken en laat de muisknop dan weer los. De inhoud van de rechthoek wordt nu opgeslagen als screenshot.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *