De houdbaarheidsdatum van een Chromebook

Wanneer je een Chromebook aanschaft, privé of voor een school, is het verstandig om te kijken naar het beleid voor automatisch updaten van Google. Dit bepaalt namelijk de ‘houdbaarheidsdatum’.

Elke Chromebook krijgt tot een bepaalde datum gegarandeerd nog updates. Dit gebeurt gedurende een periode van 6,5 jaar nadat het apparaat voor het eerst is uitgebracht. Het gaat hierbij volgens Google om updates ‘voor het apparaat, het Chrome-besturingssysteem, de browser en de firmware.’ Als deze periode verstreken is ontvangt de Chromebook geen automatisch updates meer, eindigt de technische support en kan de Chromebook ‘niet meer zoals verwacht‘ worden beheerd in de Google-beheerdersconsole.

In de praktijk betekent dit niet dat de Chromebook direct onbruikbaar wordt zodra de datum is verstreken. Zelf heb ik 6 Chromebooks in beheer die in een pilot zijn gebruikt en waarvan de updatetermijn nu 1 à 2 maanden is verstreken. Ze werken op dit moment nog gewoon, maar vroeg of laat zullen ze wel voor problemen gaan zorgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde software om een nieuwere versie van Chrome vraagt of dat een essentiële update van Chrome OS niet meer wordt doorgevoerd.

Het is voor een school daarom aan te raden dat de datum waarop de laatste updates worden ontvangen buiten de afschrijvingstermijn ligt. Dan weet je in elk geval zeker dat je niet onverwacht voor een vervelende verrassing komt te staan. Gelukkig heeft Google een duidelijk overzicht gemaakt van alle apparaten met Chrome OS erop waarin de vervaldatum voor het automatisch updaten is op te zoeken: https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=nl
Door hier even te kijken voor je een Chromebook aanschaft weet je dat je op het gebied van updates in elk geval zeker zit. Op deze pagina is ook nog meer informatie over het updatebeleid van Chrome OS te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *